Nu ați găsit obiectivul căutat pe ghidul nostru? Ați călătorit în orice zonă turistică din România și ați observat ceva frumos? Dețineți un obiectiv turistic în orice zonă din România și vreți să îl faceți cunoscut? Spuneți-ne și nouă. Lăsați-ne să ne minunăm și noi de frumusețile României! Folosiți adresa de email din 'Contact' pentru a ne trimite descrieri și fotografii.

Cetatea Devei: legende misterioase cu balauri, zâne și pitici!

Cetatea Deva restaurata
Cetatea Devei din Hunedoara
Cetatea Deva înnorat
The Fortress of Deva, Hunedoara County
Cetatea Devei pe timpul restaurării
Cetatea Devei in toiul recondiționărilor cu schela de jur împrejur
Cetatea Deva, deține legende misterioase cu zâne și pitici harnici
Cetatea Devei pictură grafică de Coclitu Gheorghe
Când pomenim despre întreg ținutul transilvănean ne gândim cu siguranţa la cele mai minunate atracții turistice şi cele mai frumoase fortărețe şi cetăți. Orice turist însetat de cunoaștere şi de istoria țării noastre ar trebui ca măcar odată să treacă să viziteze şi Cetatea Devei.

Cetatea Devei, scurt istoric 

Construită pe un con vulcanic, la o altitudine de 378 de metri, undeva pe la mijlocul secolului al- XIII-lea, această cetate a fost unul dintre cele mai importante puncte strategice de apărare a Transilvaniei. Deși nu are o istorie foarte controversată, Cetatea Deva a fost inițial reședința voievozilor din Transilvania, iar apoi bastionul a fost transformat în garnizoana armatei imperiale. Momentul care a marcat sfârșitul perioadei de grație a acestui loc, a fost anul 1849, când cetatea a fost distrusă în urma unei explozii a magaziei unde era depozitat praful de pușcă.

Legendele misterioase ce înconjoară Cetatea Devei 

Rămânând abandonată, clădirea acestei cetăți devine o adevărată curiozitate datorită legendelor ce vuiesc în jurul ei. Cetatea ridicată de zâne cu părul de aur cu ajutorul piticilor este reabilitată şi deschisă circuitului turistic. Astăzi turiști din întreaga lume pot vizita încăperile bastionului, se pot plimba prin curtea interioară şi pe aleile pietruite aflând adevărata poveste ce se ascunde în spatele acestui monument.
Potrivit legendei, cetățile erau legate între ele printr-un pod şi surorile zâne trăiau în cea mai bună armonie una cu alta. Dar zâna de la poalele muntelui Retezat, care își avea reședința la cetatea Colț, intră în dușmănie cu celelalte surori. Zâna Uroiului, mai invidioasă, dorind să distrugă cetatea Colț, a aruncat mistria uriașă cu care își clădise cetatea spre cetatea rivalei sale. Ura înverșunată a făcut-o să arunce mistria cu o putere mai mare decât era nevoie, astfel a retezat muntele din partea opusă a cetății. De aici ar proveni, potrivit legendei, numele muntelui Retezat”, scria istoricul Octavian Floca. După o altă legendă, cetatea Devei este opera unor pitici harnici. Ei locuiau pe alte meleaguri, dar din șapte în șapte ani veneau să cerceteze dacă mai există cetatea. În lipsa lor, cetatea Devei a fost ocupată de un balaur cu șapte capete, pe care piticii nu l-au mai putut izgoni din cetate, decât cu ajutorul puternicului Iorgovan. Balaurul s-a refugiat în peștera de la Porțile de fier, de pe Dunăre, dar Iorgovan l-a urmărit acolo şi l-a ucis. O altă legendă pune zidirea cetății pe seama „Meșterului Manole”, potrivit istoricului Octavian Floca. Sursa: adev.ro/nkw822

Cum se poate ajunge la Cetatea Deva?

Pentru cei pasionați de sport şi mișcare este recomandat să urmeze pe jos traseele marcate ce pornesc din parcul cetății. În cazul în care timpul disponibil este prea scurt, sau din orice alte motive credeți că urcarea vă poate crea probleme, se poate ajunge până la bastion şi cu telecabina.
Cetatea Deva este un obiectiv turistic care merită vizitat şi care de cu seamă ar trebui să fie un punct important de bifat pe lista oricărui turist pasionat de adevăratele frumuseți ale țării noastre.


Redactor articol: Erdo Ana-Maria

[ads-post]

Alte atracții și obiective turistice în apropiere de Cetatea Deva:

Cetatea Devei rămânând abandonată; clădirea acestei cetăți devine o adevărată curiozitate datorită legendelor ce vuiesc în jurul ei. Cetatea ridicată de zâne cu părul de aur...

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să abordați un limbaj decent. Comentariile de tip împrumuturi online, credite, jocuri, etc... vor fi eliminate de către administratori. Vă mulțumim!

[facebook][blogger]

Autor România online - Tourism in Romania

{facebook#https://www.facebook.com/informatiituristice} {twitter#https://twitter.com/TRomaniaonline} {google-plus#https://plus.google.com/+Rom%C3%A2niaonlineTouristinformation}

Turism în România

{facebook#https://www.facebook.com/informatiituristice} {twitter#https://twitter.com/TRomaniaonline} {google-plus#https://plus.google.com/116705687921257438209}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget